Konuşmacılar; Bülent Batuman, Çidemim Derneği: Fethi Aksoy, Dila Ergenekon ve 100.yıl İnsiyatifi: Tolga Uzun

02.03.2021

Bugün mimari tasarım dersinde ilk konuğumuz Bülent Batuman oluyor. Mahalle nedir sorusuna cevaplar aradık ve konuşmalar üzerine bence mahalle; mahallede yaşayan insanlar, esnaflar ve seyyar satıcılar gibi mahalleye ayak basmış neredeyse tüm insanların eskiden olduğu gibi hayatlarına bir şekilde dokunmasıdır. Bu dokunma, yardıma ihtiyacı olan bir mahalle sakinine yardım etme, dükkanına kolileri taşımaya çalışan bakkalcı amcaya yardım etme, arabası bozulan komşuna destek verme gibi örnekler verebiliriz. Şimdiki zaman baktığımızda yan komşumuzun ismini bile bilmiyoruz, bu yeni yoğun yaşam blokları yabancılaşmayı her geçen gün arttırıyor ve biz mimarlar olarak bu konuda bilinçlenip ileriki iş hayatımızda bu hassasiyetlerle projeler çizmeliyiz diye sonuca bağlıyorum.

İkinci konuğumuz olan Dile Ergenekon; Çiğdem taraflarında bulunan ve yerlerinden edinen Şirindere yaşayanları hakkında bir araştırma yapmış ve bu yaptığı araştırmaları, edindiği tecrübeleri bizimle paylaştı. Şirindere de yaşayan insanların bir bakıma dışlandığını kentin ortasında bir vadiye hapsolduklarını ve sonrasında da oradan çıkartılmak zorunda bırakıldıklarını anlattı. Yaşayanların geçimlerini karton toplayarak kazandıklarını ve gelir seviyelerini aşağıda olduğundan bahsetti. Çiğden halkı şirindere de oturanları bir tehdit olarak görüyorlarmış ve bu algıyı yıkmak için çocukları darbuka derslerinde bir araya getirerek kaynaşmalarını sağlamışlar.



Bugünkü son konuklarımız Çiğdemim Derneği başkanı Fethi Aksoy ve 100.yıl İnisiyatifi kurucusu Tolga Uzun.

İki konuşmacımız da kendi mahallelerinde yaptıkları güzel işlerden bahsettiler ve mahalle kavramının bozulmaması için büyük çaba gösteren insanlar. Fethi bey Çiğdem mahallesinde takas pazarları, açık hava sinemaları, kent bostanlarında atık malzemeleri kullanarak kendi oluşturdukları kent bostanında ürünler yetiştiriyorlar. Tolga bey ise 100. Yıl mahallesinde aynı hassasiyetle organizasyonlar yapıyorlar ve insanların bir araya gelmelerini, sosyalleşmelerini sağlıyorlar. 100. Yıl inisiyatifinin bünyesinde bir atölye ve bostan bulunuyor. Bu atölyede 3D printer, dikiş makinesi gibi işi olanın her zaman kullanabileceği bir çok imkan bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Maison Citrohan

Behiç AK Kimdir?

Evrensel Mekan, Açık Pavyon Tipolojisi