Maison Dom-ino

Dom-İno Evi


Le Corbusier olarak tanınan Charles-Edouard Jeanneret İsviçre asıllı Fransız mimar. Moderniz'me ve uluslararası tarza yaptığı katkılar ile tanındı. Kariyeri uzun yıllar sürdü ve Avrupa'da, Hindistan'da ve Rusya'ya başlıca olmak üzere oldukça mühim binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.
Modern yüksek tasarımın öncü çalışmalarını yaptı ve kendisini toplu konutlar ve kalabalık şehirler için daha iyi yaşam koşullarını sağlamaya adadı. Daha sonra eleştirmenler tarafından mimarlık biçimi-stili ruhsuz monolistler olarak (yekpare dikmeler) ve kendini beğenmiş olarak eleştirildi.
Le Corbusier'in bu çalışmalarından biride Dom-İno evledir.

La Corbusier 1915'te Dom-ino Evi (Dom-Ino House) ve Pilotis Villası üzerine çalıştı.Dom-ino Evi daha sonra hem kendisinin hem de modern mimarinin yapısal temelini oluşturan bir örnek oldu.Bu projede Jeanneret ilk defa yapı çatısını iç mekan düzenlemesinden ayırıyor ve "mobil mimarlığın" gelecekteki tezlerinin işaretini veriyordu. 
Dom-Ino House, konutların seri üretimi için bir prototip olan açık bir kat planı yapısıdır. Adı domus (ev için Latince) ve domino oyunu bir ima bir araya getiren bir kelime oyunu. Kat planının oyun parçalarına gerçek bir benzeşmesi vardı ve birimler bir dizi halinde hizalanabilir ve farklı desenlerden oluşan sıra evler çizgileri oluşturabilir.
Corbusier'in modeli, kenar planının her bir seviyesine erişim sağlayan bir merdivenle, kenarların çevresinde minimum sayıda ince, betonarme kolon ile desteklenen beton plakalardan oluşan bir yapı önerdi. Çerçeve kat planlarından tamamen bağımsız olacak ve böylece iç konfigürasyonu tasarlama özgürlüğü verecekti. Model yük taşıyıcı duvarları ve tavan destek kirişlerini ortadan kaldırdı. Tasvir ettiği çizim ve tasarım, modern mimaride bulunan açık planlar ve perde duvar cephelerinin temelini attı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Maison Citrohan

Behiç AK Kimdir?

Evrensel Mekan, Açık Pavyon Tipolojisi