Ergonomi ve Antropometri



  • Ergonomi

En kısa tanımıyla ergonomi insan - makine - çevre uyumunun temel yasalarını ortaya koymaya çalışan çok disiplini bir araştırma ve geliştirme alanıdır. Yunanca ''iş yasası'' anlamına gelir ve dilimize ''iş bilimi'' olarak çevrilir.

Ergonominin temel amacı; bireyin yeteneklerini göz önüne alarak en uygun işte en yüksek performansla çalışmasını sağlamaktadır. Kısacası minimum insan ile en yüksek performans amaçlanır.

Ergonominin uygulama alanı kapsamında endüstri yanında konutlara uygulanması oldukça yenidir. Konut; toplumun temeli olan aile yaşantısında belirleyici bir konuma sahiptir. Bu önemi neticesinde konutta belirli standartların bulundurulması gereği kaçınılmaz bir sonuçtur.


  • Antropometri

Ergonominin çoğunlukla yararlandığı bir veri kaynağıdır. Anlamı ise, insan vücutlarının boyutlarıyla ilgilenen özel bir bilim dalıdır. Konut mobilyalarının antropometrik ölçümlere uygunluğu asla göz ardı edilmemesi gereken ilk koşuldur.

Kişilerin fiziksel rahatlıkları ve beden yeteneklerini en üst düzeyde kullanabilmeleri için mobilyaların antropometrik ölçümlere ve ergonomik prensiplere uygun olması gereklidir. Antropometrik ölçümlerin seçiminde; kişilerin, mobilyaların kullanımında yürütülen faaliyetler çerçevesinde almış oldukları pozisyonlardaki ölçüler esas alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Maison Citrohan

Behiç AK Kimdir?

Evrensel Mekan, Açık Pavyon Tipolojisi